NEWSY INSPIRACJE ZAKUPY

Laczki z dziwnej paczki Czyli buty całkiem odjechane.

Odżywcze kąpiele dla dłoni Jak produkty spożywcze świetne zdadzą egzamin wykorzystane jako domowa kąpiel re...

Moda z bloga - czas na sport! Zaglądamy do polskiej blogosfery

Kategorie newsów

Moda Uroda Fryzury Makijaże Paznokcie Dziecko Przepisy
Pokaż wszystkie »
  • Moda
  • Hobby
  • Ogród
  • Fryzury
  • Humor
  • Podróże i miejsca
  • Makijaże
  • Kosmetyki
  • Porady - zrób to sam
  • Paznokcie
  • Kuchnia
  • Sport i fitness
  • Ślub
  • Kultura
  • Wnętrza
  • Dziecko
  • Misz-masz
  • Zwierzaki
  • Tatuaże
  • Modyfikacje ciała
  • Forum
  • Styler - nowość!
  • Kategorie mody

• Bielizna
  • Biżuteria
  • Buty
  • Ciuchy
  • Dodatki
  • Okrycia
  • Spodnie
  • Spódnice
  • Sukienki
  • Ślub
  • Torebki
  • Inne
  • Kategorie fryzur

• Fryzury krótkie
  • Fryzury średnie
  • Fryzury długie
  • Irokez damski
  • Fryzury ślubne
  • Fryzury wieczorowe
  • Fryzury loki, fale
  • Fryzury z grzywką
  • Dredy
  • Fryzury EMO
  • Wzory na głowie
  • Irokez męski
  • Fryzury męskie
  • Kategorie paznokci

• Akryl
  • French
  • Kwadratowe
  • Malowane farbkami
  • Migdałki
  • Naturalne
  • Szpice
  • Zdobienia 3d
  • Zdobienia żelami
  • Żel
  • Kategorie makijaży

• Dzienny
  • Wieczorowy
  • Artystyczny
  • Ślubny
  • Kategorie dziecka

• Nasze maluchy
  • Ubranka
  • Pokój dla dziecka
  • Kategorie kultury

• Książka
  • Film
  • Teatr
  • Telewizja
  • Kategorie wnętrz

• Mój pokój
  • Moje biurko
  • Kategorie zwierzaków

• Psy
  • Koty
  • Inne
  • Kategorie ślubu

• Akcesoria
  • Biżuteria
  • Bukiety
  • Dekoracje
  • Fryzury ślubne
  • Stroje męskie
  • Suknie
Zaloguj się
FRYZURY MODA
Styl.fm   Forum   Babskie sprawy   Porady prawne   VAT od materiałów budowlanych
Teraz jest: 2013-05-24, 12:44
Szukaj  >
  • Moje Fora
    • Ustawienia forów
    • Czat
  • Posty i wątki
    • Nowe posty
    • Tematy bez odpowiedzi
    • Aktywne tematy
  • Ustawienia forum
    • * Szukaj

VAT od materiałów budowlanych

TAGI: budowlanych | materiałów | vat

Autor
Tytuł   |  

VAT od materiałów budowlanych

Wiadomość
Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-22, 14:13 

do końca czerwca można odliczyć VAT na materiały budowlane - szukałam jak to zrobić i natknęłam sie na coś takiego:

"haczyk to fakt, że skorzystanie z kompensat na zwrot VAT wyklucza korzystanie z ulgi remontowo-modernizacyjnej. Podatnik, który zacznie remont mieszkania po 1 maja 2004 r. miałby więc do wyboru:
albo odliczenie od podatku 19 proc. wydatków na remont, ale maksymalnie 4 725 zł;
albo odliczenie około 68 proc. zapłaconego w cenie materiałów budowlanych podatku VAT, ale maksymalna wielkość zwrotu to 18 219,96 zł."

czy to oznacza, że jeśli odliczyłam 19% wydatków na remont to nie moge odliczyć VATu?

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-22, 14:56 

Z odliczenia VATu mogą skorzystać zarówno osoby, które dany towar odliczyły już w uldze remontowej, jak i te które tego nie zrobiły. Jeśli ulga remontowa była wykorzystana, to faktycznie odliczy się trochę mnie VAT. Na stronach MF są w tym celu zamieszczone dwa rodzaje załacznika.
W skrócie - w rozliczeniu PIT za rok 2005 wykorzystałam ulge remontową i odliczyłam m.in. kafelki, kleje itp. Potem w maju składałam wniosek o zwrot VAT od tych samych towarów - tego zwrotu będzie po prostu trochę mniej, niż gdybym kafelek, kleju itd. nie odliczyła w uldze remontowej.

kasia_ewa

Posty  |  1681
Od  |  2004-05-23, 18:40
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-22, 16:45 

Mozna odliczac, ale mnie co innego dobilo....

Wszystko trzeba po nr PKWiU liczyc... Jesli na fakturze nie ma numeru - albo dopasujesz sama... albo jedziesz do sklepu - a tam albo Ci podadza, albo nie...

Jesli dopasujesz sama, to lbo dopasujesz dobrze ;) albo zle... A jesli dopasujesz zle (co jest na prawde bardzo latwe), to US moze oskarzyc Cie o probe wymuszenia kasy, za co nawet do wiezienia mozna isc...

Coz... Wypelniania sporo... Liczenia tez (wszystkie info na www MF i chyba US), a jeszcze mozna podpasc...

Ja zrezygnowalam...
A jakbym miala do zwrotu wieksza kwote - to chyba oddalabym fachowcowi...

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-23, 08:10 

jeśli odliczałam materiały budowlane od ulgi remontowej to który załącznik mam wypełnić?

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-23, 08:47 

Jeśli odliczałaś w ramach ulgi remontowej to załącznik VZM-1 B (ale najlepiej otwórz oba i sprawdz-pisze wyraźnie w nazwie załącznika). Co do PKWiU - ja się tym w ogóle postanowiłam nie przejmować. Po prostu w załączniku wypisałam wszystkie faktury, które chciałam - dot. zakupu towarów, co do których raczej miałam pewność, że VAT się zmienił (czyli kafelki, panele, kleje itp). Oczywiście, że US ma prawo wszcząć postępowanie, ale tak samo jest w rozliczaniem PIT - tam też się można pomylić! Przecież nikt nie wymaga, żeby podatnik był nieomylny i idealnie wypełnił druki! Szczególnie kiedy wszystko jest niedookreślone. Jeśli US uzna, że od któregoś towaru nie wolno VATu odliczyć to mnie wezwie do korekty (albo sam skoryguje, jeśli zwrot nie przekracza 1 tys zł). Przecież to nie jest tak, że jak wpiszę do odliczenią jakąś farbę, na którą VAT się nie zmieniał po akcesji, to urząd od razu rozpocznie postępowanie i będę miała problemy! Szczególnie, że pewnie mało która z nas odliczałaby do maksymalnego limitu.

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-23, 11:58 

Do końca czerwca należy rozliczyć VAT za materiały zakupione w okresie 1 maja 2004 - 31 grudnia 2005. Materiały zakupione w roku 2006 można rozliczyć po zakończeniu inwestycji (nie później jednak niż przed upływem 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji) albo raz w roku (z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30 czerwca 2008 r.). Ta opcja "raz w roku" dotyczy raczej osób, które są w trakcie np budowy domu.
Trzeba tylko pamiętać, że limit jest jeden i składając kolejne rozliczenie (czyli np do końca czerwca za 2005 rok, a w przyszłym roku za 2006 r.) limit należy pomniejszyć o już wykorzystaną kwotę (rozliczając VAT po raz drugi, za materiały zakupione w roku 2006, limit nie wyniesie tyle, ile przy pierwszym rozliczeniu za rok 2005, ale będzie musiał być pomniejszony o kwotę VATu, którą US nam zwrócił - wiem, że to trochę zagmatwane, łatwiej to sobie wyobrazić wypełniając druki).

Pucia

Posty  |  2594
Od  |  2004-08-10, 13:32
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-26, 18:12 

Podbijam, bo temat na czasie wciąż.

Mam pytanie - czy ubieganie się o zwrot należy w przypadku małżeństwa złożyć razem? Czy jeśli właśnie się rozliczyliśmy wspólnie z dochodów to do tego samego urzędu czy każde do swojego w zależności od okresu, za który się ubiegamy? NO i najważniejsze, czy limit przysługuje każdemu z nas czy też sumuje się jak ta ulga remontowa?

Całkiem mnie już zakręciło...

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-27, 14:16 

Pucia my na wniosku zaznaczyliśmy - małzonkowie -wniosek wspólny.

Na koniec roku tez sie razem rozliczaliśmy.

Pucia

Posty  |  2594
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-28, 07:41 

Już wiem: limit jest jeden dla małżonków, składa się generalnie tam, gdzie zeznania roczne.

Ja mam tylko problem z dwiema pozycjami z faktur:
piekarnik elektryczny-moim zdaniem podpada pod pozycję wg PKWiU: 29.72.11-13 "Urządzenia do gotowania, podgrzewacze płytowe na gaz, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem piekarników gazowych i kuchni restauracyjnych gazowych". Podobny numer na fakturze ma nasza kuchenka gazowa, ale nie rozumiem, dlaczego w przypadku piekarnika numeru PKWiU nie ma?? Spora to pozycja, więc niechętnie rezygnuję...

Druga sprawa to szkło do szafy wnękowej - nie wiem, czy to szkło budowlane czy nie?

Hmm, nie wiem, co zrobić. Gdzieś wyczytałam, że lepiej, by podatnik sam nie szukał i nie dopasowywał numerów PKWiU, bo może się pomylić, gdyż "nie zna zasad"... z drugiej strony to jednak strata ewentualna. A jak złożę korektę to termin dla US biegnie na nowo... A do US nie sposób się przecież dodzwonić!

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-28, 09:33 

Całuski dla Was ogromne :love: ,
bo gdyby nie Wy to rząd wzbogacił się o ładnych "parę" złotych :?

wszytsko pięknie i ładnie ale mam takie małe pytanie :
1. czy fuga też jest ujęta w odliczeniach ?
2. i koleżanka zapytała się mnie czy ona też może skorzystać z ulgi Vatowej mimo, że ma tylko umowę użyczenia danego lokalu ?

Całuski dla Was ogromne jeszcze raz :)

:love:

Bluemendale masz u mnie zimne piwko :) lub soczek jak wolisz ?

Pucia

Posty  |  2594
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-28, 10:12 

Pucia napisał(a):
piekarnik elektryczny-moim zdaniem podpada pod pozycję wg PKWiU: 29.72.11-13 "Urządzenia do gotowania, podgrzewacze płytowe na gaz, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem piekarników gazowych i kuchni restauracyjnych gazowych". Podobny numer na fakturze ma nasza kuchenka gazowa, ale nie rozumiem, dlaczego w przypadku piekarnika numeru PKWiU nie ma?? Spora to pozycja, więc niechętnie rezygnuję...

Już wiem! Piekarnik elektryczny się odlicza tylko, jeśli jest w całości z kuchenką gazową, tzn. nie do zabudowy. Bo jak do zabudowy, to tylko odlicza się kuchnię gazową.

Dziś od 7 rano kopię internet. Znalazłam fajną stronę, którą polecam wszystkim szukającym i wątpiącym:

http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?baza=PKWiU

Pomaga odszukać, jeśli zestawienie jest dla nas niejasne (dla mnie było). Oleśka, może i fugi tam znajdziesz.

Co do użyczenia lokalu - tak, wg broszury, którą ściągnęłam ze strony Izby Skarbowej w Warszawie, "za tytuł prawny do lokalu uważa się m.in.: własność, umowę użyczenia, umowę najmu lub dzierżawy, inny stosunek zobowiazaniowy, z którego wynika prawo wnioskodawcy do korzystania z budynku (lokalu) mieszkalnego, np. umowę na posdstawie krtórej cżłonek spółdzielni jest obowiązanyc odo ponoszenia kosztów eksploatacji zwiąanych z użytkowaniem nowo wybudowanego lokalu mieszkalnego".

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-28, 16:23 

Oleska napisał(a):

nie wiem co prawda za co ale w obecnej sytuacji soczek wole :)

ja właśnie dzisiaj wysłaąłm pocztą nasz wniosek o zwrot Vat :) - jestem zbyt leniwa by sie do urzędu telepać.

Co do jednej pozycji nie jestem pewna ale po to wysyła im sie faktury żeby soebie sami skorygowali.

Pucia

Posty  |  2594
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-28, 17:43 

Bluemendale napisał(a):
Oleska napisał(a):
ja właśnie dzisiaj wysłaąłm pocztą nasz wniosek o zwrot Vat :) - jestem zbyt leniwa by sie do urzędu telepać.

Co do jednej pozycji nie jestem pewna ale po to wysyła im sie faktury żeby soebie sami skorygowali.

A mi powiedzieli, że lepiej przywieźć, bo jeśli prześlę to i tak mnie wezwą w celu kontroli oryginałów :twisted:
A co do korekty przez samego urzędnika to ja się nie załapię, bo jeśli dobrze pójdzie (mam wątpliwość kolejną do faktury, co do której wcześniej byłam na 1000% pewna....) to wyjdzie letko ponad 1 tys., więc mnie wezwie urząd wyśmienity. Ech, i tak mam kontrolę rocznego, czyli że ten rok to rok kontroli :P

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-29, 09:55 

Bluemendale napisał(a):
Oleska napisał(a):

nie wiem co prawda za co ale w obecnej sytuacji soczek wole.

za to że mi przypomniałaś :) :) :) bo ja pewnie kapnełabym ;) się już po czasie, i ponad tysiak by przepadł :(

Ja tez leniwa jestem i wnisek wyślę :(

No i mam jeszcze wątpliwości czy można odliczyc fugę i klej Atlas?

Pucia

Posty  |  2594
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-29, 10:39 

Oleska napisał(a):
No i mam jeszcze wątpliwości czy można odliczyc fugę i klej Atlas?

Hmmm, Oleska,przejżałam dla Ciebie specjalnie :D forumy i wychodzi na to, że i fuga i klej wchodzą jako 26.6, więc można, ja bym w każdym razie próbowała!

Co do wysyłania, ja też wyślę. Nie chce mi się ani stać tam w kolejce ani jechać kawał drogi tylko po to, żeby oddać osobiście.

A wiecie, oglądałam dziś rano program na TVN24 i są słuchy, że ponieważ urzędnicy są przemęczeni i zostali zarzuceni wnioskami, ministerstwo planuje wprowadzić zmiany, by zwrot przyznawany był automatycznie na podstawie wniosku + ewentualne kontrole w późniejszym terminie. Jak przy naszych PITach. Ale projekt dopiero ma trafić pod obrady po wakacjach, więc nieprędko to się zmieni...

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-29, 12:12 

Puciu dziękuje za odpowiedź.

Wachałam się z tą fugą bo podobno ( wiesz - plotki ;) ) komus tam odrzucili fugę i własnie tej klej Atlas.
Ja jednak zaryzykuję, raz się żyję i tak mnie sprawdzą dokładnie i tak, więc lepiej żeby mieli chociaż z czego schodzić :)

Tak się zastanawiam czy jakbym wniosek zawiozła osobiście to zwrot otrzymam szybciej, czy i tak muszę czekać 6 miesięcy :twisted:
Kurcze 6 miechów - przez tyle czasu to ja zdążę wydać na zaś z kilka razy, też wymyślili :(

Pucia

Posty  |  2594
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-29, 12:16 

Kinia napisał(a):
"[...] ale w razie braku symbolu PKWiU na fakturze urzędnik sam prowadzi postępowanie, w którym podatnik powinien podać wszelkie parametry zakupionego materiału. Podatnik nie powinien jednak dokonywać klasyfikacji na własną rękę, nie zna się bowiem wystarczająco na klasyfikacjach statystycznych, a w przypadku pomyłki groziłyby mu sankcje karne. Niestety, takie działanie zmusza urzędnika do dodatkowej pracy i wydłuża postępowanie."

Źródło: http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php

czy dobrze rozumiem, że można wpisywać materiały co do których nie ma pewności, tylko bez dopasowywanego na siłę PKWiU?

Można wpisywać materiały, które wedle oceny podatnika kwalifikują się do zwrotu nawet jeśli nie ma na fakturze numeru, bo na fakturach 1. nie ma obowiązku umieszczać numeru PKWiU, więc nie można tego żądać (teoretycznie) od sprzedawcy, po 2. sklepy się mylą (zdarzało się, że ten sam towar na różnych fakturach z różnych sklepów miał inne numery).
Co do urzędników - ja się dowiedziałam w swoim US, że urzędnicy polegają na tym zestawieniu, które jest załącznikiem do obwieszczenia. Moim zdaniem bezpieczniej jest skorzystać z klasyfikacji, którą podawałam wyżej, bo ona jest znacznie bardziej rozszerzona i więcej można w niej "wygrzebać". Co więcej, jeśli zwrot dotyczy kwoty poniżej 1 tys. złotych to urzędnik może sam z siebie skorygować wniosek.

W moim US (Grodzisk Maz.) powiedzieli, żeby dopisać na fakturach, jakie moim zdaniem jest PKWiU, co może "naprowadzić" weryfikującego. Może więc warto. Ja np. przy zlewie nie mam, a odliczam, bo moim zdaniem się kwalifikuje.

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-29, 12:51 

kurcze cały czas zastanwiam się nad
31.50.25-12 Oprawy oświetleniowe (z wyjątkiem reflektorów) mieszkaniowe, do żarówek halogenowych
pięknie mi pasują oprawy do moich halogeników ale boję się :(

Pucia

Posty  |  2594
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-06-29, 13:02 

Oleska napisał(a):
kurcze cały czas zastanwiam się nad
31.50.25-12 Oprawy oświetleniowe (z wyjątkiem reflektorów) mieszkaniowe, do żarówek halogenowych
pięknie mi pasują oprawy do moich halogeników ale boję się :(

Jeśli nie jest napisane, że zabezpieczone przed wnikaniem wody to bym wpisała. A co do terminu - US ma 6 miesięcy na wydanie decyzji (bo to musi być decyzja administracyjna) a potem jeszcze 25 dni na wypłatę. I jak zrobisz korektę to termin biegnie od korekty... Taki lajf, ale przynajmniej kaska na nowy rok by była, nie?

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-29, 13:04 

Oleska - mój doradca podatkowy twierdzi ze spokojnie mozemy jeszcze poczekać z odliczeniem. Próbowałam sie do Ciebie dodzwonić, ale nie obierasz telefonu.

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-29, 15:21 

Pucia napisał(a):
Bluemendale napisał(a):
Oleska napisał(a):

A mi powiedzieli, że lepiej przywieźć, bo jeśli prześlę to i tak mnie wezwą w celu kontroli oryginałów :twisted:
A co do korekty przez samego urzędnika to ja się nie załapię, bo jeśli dobrze pójdzie (mam wątpliwość kolejną do faktury, co do której wcześniej byłam na 1000% pewna....) to wyjdzie letko ponad 1 tys., więc mnie wezwie urząd wyśmienity. Ech, i tak mam kontrolę rocznego, czyli że ten rok to rok kontroli :P

faktury są na małża więc jego będą wzywać a nie mnie :lol:

Gość

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2006-06-29, 16:02 

Dziewczyny ja jednak jakas tepa jestem :?

Mamy te faktury, wiemy ze towarow jest na kwote x (brutto) i teraz jakie wartosci mamy wpisac w pozostale pola formularza VZM,VZM-1/A,VZM-1/B.? Odliczenia i materialy byly z tytulu remontu mieszkania w ramach ulgi budowlanej.