Styl.fm |
Nie masz jeszcze konta? | Zarejestruj się ›
Nie masz jeszcze konta? | Zarejestruj się ›
  • Moda
  • Uroda
  • Wnętrza
  • Wydarzenia
  • Babskie sprawy
  • Galeria
  • Styler
  • Społeczność
Styl.fm Forum Babskie sprawy Finanse i kredyty
Teraz jest 2010-07-30, 05:00
Szukaj  >
  • Moje Fora
    • Ustawienia forów
    • Chat
  • Posty i wątki
    • Zobacz nowe posty
    • Bez odpowiedzi
    • Aktywne wątki
  • Ustawienia forum
    • * Szukaj
    • Usuń ciasteczka
    • Ekipa

OFE

TAGI: ofe

Posty  |  18  
Autor
Tytuł   |  

OFE

Wiadomość
kasiamka

Posty  |  336
Od  |  27 sty 2005
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-08-21, 12:11 

Od 28.08 zaczynam pracę i powinnam w ciągu 7 dni wybrać fundusz emerytalny. Co doradzacie? Przeglądałam różne oferty w necie i jak dla mnie to wszystko jest o samo. Mój mąż ma w Dom-ie, a ja słyszałam, że małżeństwo nie powinno mieć składek w tych samych funduszach.

Posty  |  2139
Od  |  17 cze 2004
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-08-21, 13:03 

Ja mam w Nationale Nederlanden i z tego co wiem to jeden z lepszych, o ile nie najlepszy fundusz :D

Posty  |  6526
Od  |  15 sie 2004
Z |  dd
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-08-21, 13:07 

Ja mam w Nationale Nederlanden, a mąż w Commercial Union - oba te fundusze mają niezłe wyniki, więc je wybraliśmy. :)

Posty  |  1455
Od  |  21 wrz 2004
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-08-22, 17:12 

Ja mam w NN. Mój kuzyn jest przedstawicielem CU i wszystkie inne ubezpieczenia i fundusze mamy w CU a OFE nie kazał mi zmieniać. Twierdził, że obie firmy mają bardzo zbliżone wyniki. Obie są w czołówce.

Posty  |  1402
Od  |  20 paź 2004
IKF-kom.  |  16
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-09-03, 18:09 

Jestem w Commercial Union, mąż w Nationale Nederlanden. Nie narzekamy. Mam internetową kontrolę nad spływającymi składkami, dostaję pisemne powiadomienia o stanie mojego konta. Ale pewnie tak jest w większości funduszy. Wyniku oby co najmniej zadowalające.
Wybraliśmy 2 różne ze względu na bezpieczeństwo - raczej mało prawdopodne by obydwa zbankrutowały.

Posty  |  259
Od  |  17 cze 2004
IKF-kom.  |  2
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-09-09, 14:23 

Ja mam w CU, zastanawiałam się nad Nationale, ale stoją podobnie, więc nie narzekam.

Posty  |  1726
Od  |  20 maja 2006
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-07-08, 08:27 

wyciągam - zaczynam pracę i muszę szybko podpisać umowę z OFE (bo, chociaż to dla mnie nielogiczne, pewnie mnie za chwilę wylosują :| ) Ł. mi wyszukał AIG, sam ma w ING - a co Wy polecacie?

Posty  |  10
Od  |  15 sty 2005
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-08-02, 19:58 

ja mam w CU i jest ok

Posty  |  513
Od  |  2 wrz 2004
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-08-03, 20:38 

mam pytanie, zaczełam pracę dokładnie 10 lipca i do tej pory nie wybrałam funduszu czy to znaczy że ZUS za mnie wylosował bo czytałam że losowanie odbywa się w styczniu i lipcu??

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2008-08-03, 21:19 

madziulka napisał(a):
zaczełam pracę dokładnie 10 lipca i do tej pory nie wybrałam funduszu czy to znaczy że ZUS za mnie wylosował

Skoro zaczęłaś pracę 10 lipca, to pierwsza składka wpłynie do ZUSu zapewne dopiero w sierpniu. W związku z tym masz czas na wybór OFE do 10.01.2009 :smile:

kasiacleo

Posty  |  2047
Od  |  20 lis 2005
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-08-04, 08:31 

Dżej napisał(a):
madziulka napisał(a):
zaczełam pracę dokładnie 10 lipca i do tej pory nie wybrałam funduszu czy to znaczy że ZUS za mnie wylosował

Skoro zaczęłaś pracę 10 lipca, to pierwsza składka wpłynie do ZUSu zapewne dopiero w sierpniu. W związku z tym masz czas na wybór OFE do 10.01.2009 :smile:

poza tym przychodzi zawiadomienie, że do tego i tego musisz wybrać fundusz, bo inaczej Cię wylosują

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2008-08-04, 19:45 

kasiacleo napisał(a):
poza tym przychodzi zawiadomienie, że do tego i tego musisz wybrać fundusz,

Poprawiłabym to na: "powinno przyjść zawiadomienie.." ;-)

(G) madziulka

Posty  |  513
Od  |  2 wrz 2004
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-08-09, 19:08 

Dzięki, w końcu się zmobilizowałam i wybrałam OFE i mam spokój.

Posty  |  1
Od  |  11 sie 2008
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-08-11, 19:53 

Pytanie - czym sie wlasciwie roznia ofe miedzy soba? Jeden (chyba allianz, ale glowy nie dam) ma mniejsze prowizje, ale tak poza tym..? Chyba ich strategie inwestycyjne sa podobne, jesli nie bardzo podobne.. Wszystkie szly w gore, jak gielda szla w gore, to samo przy spadkach.. :/

Ostatnio edytowano 2008-08-11, 20:07 przez (G) owen, łącznie edytowano 1 raz
marta_34

Posty  |  4
Od  |  14 paź 2008
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2008-10-14, 22:23 

a ja sie wlasnie zstanawiam nad wyborem trzeciegu filaru. mam dziwne wrazenie ze jesli nie zadbam o to teraz to pozniej moze byc o to juz za pozno, moja kolezanka wybrala emeryture premium chyba, ja niestety nie jest za bardzo w tym obeznana, mozecie cos doradzic?

Posty  |  1
Od  |  16 lut 2009
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2009-02-16, 00:22 

Witam Was serdecznie!
Jestem przedstawicielką OFE.
Chciałabym sprostować kilka rzeczy:
Przede wszystkim składek przez Was zgromadzonych fundusz nie może w żaden sposób stracić lub 'sprzeniewierzyć', ponieważ nie wchodzą one do kapitału firmy. Może on zbankrutować i owszem, ale Wasze pieniądze trafią wtedy W CAŁOŚCI do innego.
W rankingach wszystkie fundusze maja tzw. 'wzloty i upadki'. Proponują podobne stopy procentowe. Więc zadacie sobie na pewno pytanie co tak na prawdę ma tu znaczenie. Otóż jest to agent, który pilnuje Waszych pieniędzy. Dobry agent bedzie się do Was odzywał przynajmniej raz w roku, aby sprawdzić czy ZUS prawidłowo przesyła Wasze pieniądze, na odpowiednie konto w funduszu (tak, tak, często zdarza się, że niektóre składki przetrzymywane są przez naszą piękną instutucję wiele miesiecy - co w praktyce oznacza, że nie procentują).
Pozdrawiam i życze trafnych wyborów ;)

Posty  |  11
Od  |  19 cze 2009
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2009-06-25, 21:26 

Fakt, że gdy giełda "idzie w górę" to fundusze też rosną jest związane z tym, że wszystkie podlegają pod ustawę o ofe, która wyraźnie reguluje, w co te fundusze mogą inwestować i jaką część dany instrument może stanowić. Ale oczywiście każda z firm podejmuje inne decyzje bo ma pewne granice w ramach których może się poruszać. Stąd różne wyniki każdej z nich, aczkolwiek sam kierunek zmian zazwyczaj podobny.

Posty  |  9
Od  |  5 lut 2007
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2009-07-05, 13:42 

poza tym część funduszy znowu zaczęła stawiać na akcje więc są szanse że zaczną zarabiać dużą kasę na nich

ja w tym tygodniu wybiorę OFE i będzie to najprawdopodobniej Pekao - w końcu wg Rzepy są najlepszą instytucją finansową działająca w Polsce :)

Posty  |  18