NEWSY INSPIRACJE ZAKUPY

Makijaż w dobrym stylu! Sprawdź 10 najciekawszych!

TOP 10 Waszych tatuaży! Sprawdź, czy jesteś w galerii!

Kołnierzyki - jeszcze TOP czy już NOT? Zobacz stylizacje

Kategorie newsów

Moda Uroda Fryzury Makijaże Paznokcie Dziecko Przepisy
Pokaż wszystkie »
  • Moda
  • Hobby
  • Ogród
  • Fryzury
  • Humor
  • Podróże i miejsca
  • Makijaże
  • Kosmetyki
  • Porady - zrób to sam
  • Paznokcie
  • Kuchnia
  • Sport i fitness
  • Ślub
  • Kultura
  • Wnętrza
  • Dziecko
  • Misz-masz
  • Zwierzaki
  • Tatuaże
  • Modyfikacje ciała
  • Forum
  • Styler - nowość!
  • Kategorie mody

• Bielizna
  • Biżuteria
  • Buty
  • Ciuchy
  • Dodatki
  • Okrycia
  • Spodnie
  • Spódnice
  • Sukienki
  • Ślub
  • Torebki
  • Inne
  • Kategorie fryzur

• Fryzury krótkie
  • Fryzury średnie
  • Fryzury długie
  • Irokez damski
  • Fryzury ślubne
  • Fryzury wieczorowe
  • Fryzury loki, fale
  • Fryzury z grzywką
  • Dredy
  • Fryzury EMO
  • Wzory na głowie
  • Irokez męski
  • Fryzury męskie
  • Kategorie paznokci

• Akryl
  • French
  • Kwadratowe
  • Malowane farbkami
  • Migdałki
  • Naturalne
  • Szpice
  • Zdobienia 3d
  • Zdobienia żelami
  • Żel
  • Kategorie makijaży

• Dzienny
  • Wieczorowy
  • Artystyczny
  • Ślubny
  • Kategorie dziecka

• Nasze maluchy
  • Ubranka
  • Pokój dla dziecka
  • Kategorie kultury

• Książka
  • Film
  • Teatr
  • Telewizja
  • Kategorie wnętrz

• Mój pokój
  • Moje biurko
  • Kategorie zwierzaków

• Psy
  • Koty
  • Inne
  • Kategorie ślubu

• Akcesoria
  • Biżuteria
  • Bukiety
  • Dekoracje
  • Fryzury ślubne
  • Stroje męskie
  • Suknie
Zaloguj się
FRYZURY MODA
Styl.fm   Forum   Ciężarówki i Mamuśki   Przygotowania do ciąży   duphaston ??
Teraz jest: 2013-05-24, 20:24
Szukaj  >
  • Moje Fora
    • Ustawienia forów
    • Czat
  • Posty i wątki
    • Nowe posty
    • Tematy bez odpowiedzi
    • Aktywne tematy
  • Ustawienia forum
    • * Szukaj

duphaston ??

TAGI: duphaston

Posty: 104   ‹ Poprzednia strona  |  1, 2, 3, 4, 5   |  Następna strona ›

Autor
Tytuł   |  

duphaston ??

Wiadomość
mokato

Posty  |  1042
Od  |  2004-09-07, 13:15
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-11-16, 16:39 

No a ja mam taki oto problem z Duphastonem:
mam brac od 16 dc. Wszystko ok ale co jak jeszcze nie będzie owulacji bo sie przesunie itp? czekać do owu i wtedy zacząć czy tak jak kazal gin. Nie dopytałam go co w takim razie mam robić.

szpilunia

Posty  |  2178
Od  |  2004-11-16, 18:58
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-05, 11:00 

Dziewczyny,

Powinnam brac duphaston od 16 dc przez 10 dni...ale wlasnie sie doliczylam, że zaczelam go brac od 18 dc - i co teraz?? brac te 10 dni czy skonczyc na 25 dc?? Nie mam kontaktu z moim ginekologiem bo wyjechal na urlop i nie wiem co teraz...poradzcie prosze...

Aha, biore duphaston na wyregulowanie okresu (ostatnio @ trwal blisko 2 tygodnie a po kilku dniach pojawily sie znowu plamienia), bo u mnie cykl trwa od 18 do 40 dni...

Nely

Posty  |  3
Od  |  2006-11-21, 13:13
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-06, 11:46 

szpilunia napisał(a):
Dziewczyny,

Powinnam brac duphaston od 16 dc przez 10 dni...ale wlasnie sie doliczylam, że zaczelam go brac od 18 dc - i co teraz?? brac te 10 dni czy skonczyc na 25 dc?? Nie mam kontaktu z moim ginekologiem bo wyjechal na urlop i nie wiem co teraz...poradzcie prosze...

Aha, biore duphaston na wyregulowanie okresu (ostatnio @ trwal blisko 2 tygodnie a po kilku dniach pojawily sie znowu plamienia), bo u mnie cykl trwa od 18 do 40 dni...

Bierz 10 dni. dziewczyny czasami mają późno owulację ..koło 17-18 dc i tez biora po owulacji. Nie denerwuj się, wszystko sie poukłada Obrazek

szpilunia

Posty  |  2178
Od  |  2004-11-16, 18:58
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-06, 12:02 

Nely napisał(a):
szpilunia napisał(a):
Dziewczyny,

Bierz 10 dni. dziewczyny czasami mają późno owulację ..koło 17-18 dc i tez biora po owulacji. Nie denerwuj się, wszystko sie poukłada Obrazek

Dzieki wielkie Nely.. :)

(G) Beti

Posty  |  1510
Od  |  2004-09-02, 10:52
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-13, 23:09 

Wyciągnę temat :)
Mam pytanie do dziewczyn, które brały duphaston i przestały go brać, zanim zaszły w ciążę.
U mnie sprawa z duphastonem wygląda następująco: w poprzednim cyklu bralam duphaston od 16 do 25 dc. @ pojawiła sie po 28 dniach, czyli 3 dni od odstawienia. W tym cyklu z duphastonu zrezygnowałam.
@ powinna być w niedzielę, najpóźniej w poniedziałek, do dzisiaj jej nie ma (34dc).
Od dawna mam w miarę regularne cykle, nie dłuższe niż 31 dni.
Czy możliwe jest, że to duphaston brany w zeszłym cyklu tak wpłynął na mój organizm, że @ się spóźnia :?:
Ciążę raczej wykluczam, test zrobiony dzisiaj rano (2 dni po terminie @) wyszedł negatywny. Być może @ niedługo sie pojawi, ale ciekawa jestem, czy któraś z Was tak miała, czy takie opóźnienie jest normalne, czy mam powód do niepokoju.
Trochę zagmatwałam, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)
Liczę na to, że któraś z Was mnie uspokoi ;)

mokato

Posty  |  1042
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-14, 10:28 

Moje pytanie: dlaczego odstawiłaś? Sama czy lekarz Ci kazał?
Myslę, że mogłaś w ten sposób rozregulować sobie cykl :roll: Ale to tylko moje przypuszczenia.

(G) Beti

Posty  |  1510
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-14, 11:24 

Możliwe, że sobie rozregulowałam.
Odstawiłam sama, bo wkurzyłam się na moją lekarkę.
Nie zleciła mi porządnych badań hormonalnych, tylko zrobiła cytologię hormonalną, z której ja nic nie rozumiałam, a ona podobno widziała niedomogę lutealną. Możliwe, że tak jest, tu się z nią nie kłócę.
Byłam u niej na monitoringu, powiedziała, że pęcherzyk mały i pewnie nie urośnie, ok, może miała rację.
Ale w momencie kiedy do duphastonu postanowiła mi zaaplikować zastrzyk na porost pęcherzyka, który daje się podobno przy in vitro (menopur czy coś takiego), poddałam się.
Staramy się w sumie dopiero 5 cykli i myślę, że na razie nie potrzeba aż takiego kalibru lekarstw :? Mogę się mylić, możliwe, że zrobiłam źle :(
Ale w momencie, kiedy przyszło do zapłaty i nagle, po 2 tygodniowej mojej u niej nieobecności zapomniała ile zwykle płacę za wizytę i wyśpiewała mi 200 zł powiedziałam dość :cisza:
Ta lekarka od dawna budziła moje wątpliwości co do swojej uczciwości,więc to był dobry bodziec aby ją zmienić.
W związku z tym postanowiłam, że duphastonu nie wezmę i pójdę do innego lekarza.
Nowy lekarz - nowe metody leczenia.
Nie chciałam szprycować się duphastonem, jeśli nie miałam napisane czarno na białym, co mi tak naprawdę jest.
Zobaczymy, co powie na to wszystko inny lekarz.
W każdym razie dzięki za odpowiedź :)

mokato

Posty  |  1042
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-14, 12:06 

Wiesz szkoda, że odstawiłaś bo tzreba bylo iść do innego lekarza a leki brać skoro tamta lekarka tak stwierdziła.
Ja też biorę duphaston a teraz zaczęłam 4 cykl. Mam niski poziom progesteronu i mój organizm nie może sam utrzymac ciąży. Tak więc nie zależy to od tego jak długo się staracie ale co Tobie jest.

Ale teraz trudno i trzymam kciuki żebyś trafiła na dobrego lekarza i żeby się udało. :)

(G) Beti

Posty  |  1510
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2006-12-14, 12:24 

Pewnie i racja :)
Ale postanowiłam troche przystopować i odpocząć od badań, lekarzy itd. :)
W nowym roku pójdę chyba do innej lekarki i wtedy, mam nadzieję, wszystko się wyjaśni :)

(G) monika77

Posty  |  461
Od  |  2003-09-23, 05:06
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-07-06, 05:44 

Mam endometrioze III stopnia , mialam laparoskopie , ktora ja potwierdzila. Endoemtrioza to bardzo powazna choroba, ktorej nie da sie wyleczyc tylko mozna zaleczyc .
Bralam duphason i orgametril przez prawie rok, czasem nawet 4x dziennie.
Mialo mi to pomoc w zajsciu w ciaze, poniewaz bardzo chcialam uniknac laparoskopii i pragnelam dziecka. Hormony moga byc bardzo pomocne albo szkodliwe, to zalezy od sytuacji i czy naprawde je potzrebujesz. Mialam oczywiscie hustwaki nastrojow po duphasonie i duzo przytylam. Czy mi pomogl ? nie wiem , zaszlam w ciaze po dwoch latach walki a wiem jak bardzo trudno z ta choroba. Nie wiem na jakiej podstawie Twoj lekarz stwierdzil, ze ja masz.....? poniewaz , masz bole podczas stosunkow...?! Oczywiscie moze byc to objawem endomteriozy, ale nie musi..
Czy mialas badane hormony ? CA 125 ? ( przy endo czesto podwyzszone )
monitoring ovulacji ( czesto niepekajace pecharzyki), masz plamienia ?
bole bez okreslonej przyczyny ?, bolesna ovulacje ? torbiele ?
mozna by tak pytac w nieskonczonosc...Ja na Twoim miejscu zaczelabym od dobrego lekarza i poczytaj tu
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396

pozdrawiam i zycze abys jej nie miala. Jezeli ufasz swojemu lekarzowi, to rob co kaze, bo zadna dziewczyna nie udzieli Ci takiej rady.

(G) monika77

Posty  |  461
Od  |  2003-09-23, 05:06
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-07-06, 05:45 

Zapomnialam dopisac...TYLKO I WYLACZNIE LAPAROSKOPIA JEST W STANIE POTWIERDZIC ENDOMETRIOZE I JEJ WYNIK HISTOPATOLOGICZNIE, RESZTA TO PRZYPUSZCZENIA

Alix

Posty  |  2239
Od  |  2007-06-26, 22:55
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-07-07, 13:20 

Dzieki za odpowiedz!
Przerzucilam sie d tematu endo, zeby nie mieszac za bardzo. Bede wdzieczna za kazda porade rowniez tam :)
pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc :)

http://forum.styl.fm/s2/viewtopic.php?p=1033176#1033176

Alix

Posty  |  2239
Od  |  2007-06-26, 22:55
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-07-16, 13:06 

Znowu ja :) Mam jeszcze takie pytanie... moze ktoras z Was wie? Duphaston to jest progesteron prawda? I tabletki antykoncepcyjne tez... dlaczego D. podtrzymuje ciaze, orgametril ktory tez jest przeciez progesteronem w ciazy jest nie wskazany, natomiast tabletki antykoncepcyjne to juz w ogole? Jak one (D. i orgametril) wlasciwie dzialaja? Czy one niszcza endometrium? Jesli tak to co z ta ciaza...? :roll:

(G) Kathinka

Posty  |  186
Od  |  2006-01-12, 18:34
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-07-16, 18:29 

Orgametril zawiera Lynestrenol, który udaje progesteron, nie jest dozwolony w ciąży, ponieważ producent nie przewidział takiego jego zastosowania i ew. nie robił badań pod tym kątem.

Badania potwierdziły, że stosowanie w fazie lutealnej preparatów zwierających progesteron zwiększają szanse implantacji. Badania nie potwierdziły jednak sugerowanej przez producenta duphastonu informacji, iż jakoby podawanie progesteronu w przypadku jego niedoboru w ciąży zapobiega poronieniu.

Poziom progesteronu w organiźmie zwiększa się po owulacji. Progesteron blokuje dalsze dojrzewanie pęcherzyków, wpływa na budowę endometrium umożliwiając lepsze zagnieżdzenie zapłodnionej komórki jajowej i zwiększa gęstość śluzu szyjkowego, tak że utrudnia on plemnikom poruszanie się. Tak samo zachowuje się organizm, gdy dostarczymy jemu w pierwszej fazie cyklu progesteron. W małej dawce, stosowanej w minitabletkach gestagennych, nie blokuje on jednak owulacji; ich działanie opiera się jedynie na zmianie śluzu.

Czyli jak widzisz wszystko zależy od tego, w jakiej części cyklu progesteron jest stosowany.
O cyklu kobiety poczytasz tu:
http://www.dziecko-info.com/planowanie_ ... czny.shtml
http://mamo-tato.pl/article_show.php?a_ ... =1&ss_id=3 - polecam

zzzmijka

Posty  |  714
Od  |  2004-07-19, 16:00
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-08-31, 10:38 

a ja tylko chciałam powiedzieć, że wczoraj odstawiłam. Brałam przez 22 tygodnie ciąży. Najpierw mega dawki potem mniejsze.

czytałam spoto nt duphastonu i nt tego, że nie udowodniono, że pomaga utrzymać ciąże.
Przy pierwszej nie brałam i sie nie udało, teraz mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie szło książkowo.
Ciekawa jednak jestem na ile pomocny był tu duphaston a na ile silna ciąża. Może udałoby się bez?

Tylko która z nas by zaryzykowała?

Keito

Posty  |  2253
Od  |  2004-07-11, 16:21
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-08-31, 17:40 

zzzmijka napisał(a):
a ja tylko chciałam powiedzieć, że wczoraj odstawiłam. Brałam przez 22 tygodnie ciąży. Najpierw mega dawki potem mniejsze.

czytałam spoto nt duphastonu i nt tego, że nie udowodniono, że pomaga utrzymać ciąże.
Przy pierwszej nie brałam i sie nie udało, teraz mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie szło książkowo.
Ciekawa jednak jestem na ile pomocny był tu duphaston a na ile silna ciąża. Może udałoby się bez?

wiesz zzzmijka, są różne opinie na ten temat. Ja słyszałam z wielu źródeł, że Duphaston jest pomocny w podtrzymaniu ciąży, nie jest zagrażający, bo to progesteron w czystej postaci. Ja bym nie ryzykowała, chociaż nie oznacza to, że zawsze leki pomogą. Ale przecież tyle kobiet bierze duphaston w "problemowej" ciąży i rodzą zdrowe dzieci. Ja wierzę, że to pomaga. Nie wiem czy udałoby się bez, nie chcę sprawdzać.

(G) adriana

Posty  |  2894
Od  |  2005-02-06, 13:19
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-08-31, 21:31 

zzzmijka napisał(a):

No właśnie... Nie wiem na ile jest on skuteczny, ale ja np. czasami zapomniałam wziąć tabletki o czasie i zaczynałam 'czuć' brzuch i to mnie jakoś przekonywało, że jakoś on tam działa...

natamo

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2007-09-10, 10:16 

Dziewczyny, mam pytanie, czy któraś z Was miała może takie objawy po Duphastonie? (Trochę jestem zaniepokojona :roll:)

Biorę Duphaston na wyredulowanie cykli i ewentualną pomoc w zajściu w ciążę. Zaczęłam brać 19 dc i mam łykać aż do pojawienia się okresu. Dziś jest 34 dc i 16 lub 18 dpo. W dzień spodziewanej miesiączki (przedwczoraj) spadła mi temp. do 36,6 i pojawił się dziwny, brązowawy śluz :roll: Śluz jest obecny do dzisiaj, a temp znowu poszła w górę o 4 kreski, do 37. Dziwne to wszystko :roll:

joaaa

Posty  |  4
Od  |  2007-09-13, 23:35
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-09-13, 23:43 

Ja tez mam brać duphaston. Dlaczego opis tutaj :

W styczniu miałam robione usg brzuszne - wymiary 31 x 33 x 82. POdobno wymiar nieprawidłowy - dostałam tabletki Diane 35 i miałam brać pół roku na wyregulowanie tych wymiarów.

Po pól roku Usg dopochwowe:
Trzon macicy o jednorodnym echu i gładkich obrysach o wymiarach
45 x 36 x 36.
Endometrium o grubosci 10 mm b/z
jajniki obustronnie o prawidlowej budowie i wymiarach:
JP 31 x 11 mm , JL 28x 24 mm
Zatoka douglasa wolna.

Ginekolog stwierdza za duże endometrium. Okres miałam 8 lub 9 sierpnia a usg było robione 29 czyli był to 22 lub 23 dzień cyklu.

Teraz mam przepisane tabletki Duphaston na wyleczenie tej przypadłosci i mam brac w 11 dniu po miesiaczce przez 10 dni. I tak przez 4 miesiace - czy to pomoze ? czy powinnam te tabletki brac ? czy może DIane 35 wpłynęła na przerost endometrium ?(przed badaniem nie brałam jej już 1,5 m-ca.

Do tej pory nie mialam badan hormonalnych robionych. Więc |duphaston jest przepisany na podstawie wyniku USG powyżej. Sama nie wiem co robić bo inny ginekolog na moje pytanie powiedział, ze nie musze tego brać.

natamo

Ostrzeżeń  |  0
     Post Napisane  |  2007-09-17, 09:17 

Joaaa, ja ostatnio w 23 dc miałam endometrium o grubości 14 mm i mój lekarz powiedział, że jest w normie :roll:
Z tego co się orientuję, to za małe endometrium może być przeszkodą w zajściu w ciążę :roll: [/b]

Ma_jolie

Posty  |  440
Od  |  2007-06-09, 13:11
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-09-17, 16:49 

Ile dni po odstawieniu duphastonu z reguły dostawałyście okres ??

(G) agnieszka_

Posty  |  1208
Od  |  2005-08-12, 09:55
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-09-18, 07:20 

Ma_jolie napisał(a):

ja około 4dni po odstawieniu :)

Ma_jolie

Posty  |  440
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-09-20, 18:06 

agnieszka_ napisał(a):
Ma_jolie napisał(a):

Dzis biorę ostatnią tabletke i pozostaje czekac i modlic sie by nie wypadło na ten weekend ani na moje urodziny

(G) agnieszka_

Posty  |  1208
Od  |  2005-08-12, 09:55
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-09-20, 18:48 

Ma_jolie napisał(a):
agnieszka_ napisał(a):
Ma_jolie napisał(a):

Dzis biorę ostatnią tabletke i pozostaje czekac i modlic sie by nie wypadło na ten weekend ani na moje urodziny

trzymam kciuki żeby w ogóle nie wypadło ;)

Ma_jolie

Posty  |  440
Ostrzeżeń  |  0

Przejdź do góry
     Post Napisane  |  2007-09-20, 19:38 

agnieszka_ napisał(a):
Ma_jolie napisał(a):
agnieszka_ napisał(a):
Ma_jolie napisał(a):

trzymam kciuki żeby w ogóle nie wypadło ;)

no niestety wypadnie i juz sie z tym pogodziłąm teraz tylko czekam a wypadnie bo nie było owu w 14 dc :(

Posty: 104   ‹ Poprzednia strona  |  1, 2, 3, 4, 5   |  Następna strona ›